PORTELET SURPRISE

Project : Portelet Surprise, Le Chemin du Portelet, St Brelade.

Design Proposal :
Portelet Surprise is located within a woodland setting within the “Zone of Outstanding Character” accessed via a privately owned lane from Le Chemin du Portelet. Our brief for this project was driven by our client’s wish to provide him with an acceptable family home. The design did not attempt to increase the occupancy of the original dwelling on the site but it did significantly increase the standard of accommodation. The design philosophy from the outset was to ensure that the woodland setting of the site would not be disturbed and this design strategy influenced and guided the internal room arrangement, the building footprint and the choice of materials. We ensured that all of the existing trees between the existing house and the adjacent property and along the access road were protected and not disturbed as the construction works were completed.
The external appearance of the design has manifested itself in three elements, the timber clad box facing the private access road, the plain rendered two storey structure, the single storey timber structure that wraps itself around the new building at ground floor level. The use of the vertical timber boarding with two types of timber finish provides an additional level of variation to the detail / shading of the new building which compliments the natural woodland setting of the site, whilst contrasting with the solid plain rendered sections of the proposals.

Status :
Completed

Portelet Surprise

Portelet Surprise

 Portelet Surprise Portelet Surprise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *